ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Dzień miodu. Wspomnienie o jedzeniu, miłości i wojnie

(ebook) (audiobook) (audiobook)
Autor:
Annia Ciezadlo
Dzień miodu. Wspomnienie o jedzeniu, miłości i wojnie Annia Ciezadlo - okładka książki

Dzień miodu. Wspomnienie o jedzeniu, miłości i wojnie Annia Ciezadlo - okładka książki

Dzień miodu. Wspomnienie o jedzeniu, miłości i wojnie Annia Ciezadlo - okładka audiobooka MP3

Dzień miodu. Wspomnienie o jedzeniu, miłości i wojnie Annia Ciezadlo - okładka audiobooks CD

Wydawnictwo:
Świat Książki
Wydawnictwo:
Świat Książki
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
496
Czas nagrania:
12 godz. 58 min.
Czyta:
Magdalena Kumorek
Dostępne formaty:
     ePub
     Mobi
Audiobook
Audiobook w mp3

Dzień miodu splata historię, sztukę kulinarną i naoczną relację w pełną odwagi, osobistą opowieść o przetrwaniu.

Jesienią 2003 roku Annia Ciezadlo spędziła miesiąc miodowy w Bagdadzie. Przez kolejne sześć lat mieszkała na przemian w Bejrucie i Bagdadzie, jadła przy jednym stole z szyitami i sunnitami, lokalnymi watażkami i uchodźcami, gospodyniami i szajchami.

W przejrzystej, inteligentnej prozie, Ciezadlo wykorzystuje tradycje kulinarne, by pokazać pełen życia Bliski Wschód, jakiego większość ludzi Zachodu nigdy nie miała okazji oglądać.

Poznajemy Ruę, pełną determinacji młodą Kurdyjkę, która marzy o poznawaniu świata, miłośnika książek Abu Rifa'ata, Salamę al-Chafadżi, dentystkę, której, mimo zamachów na jej życie, udaje się zostać najpopularniejszą w Iraku kobietą politykiem oraz Umm Hassane, teściową Ciezadlo, która uczy ją gotować wyjątkowe domowe potrawy (w dodatku na końcu książki znajdują się przepisy na smakowite bliskowschodnie dania).

Wraz z Autorką trafiamy w głąb Bliskiego Wschodu w historycznym momencie, kiedy nadzieja zderza się z lękiem. Dzień miodu to namalowany z odwagą i współczuciem obraz życia zwykłych ludzie w czasie konfliktu zbrojnego - poruszające świadectwo siły miłości i gościnności, dzięki którym można przezwyciężyć dramat wojny.

Wyraziste wspomnienia z życia na ogarniętym wojną Bliskim Wschodzie. Ciezadlo, zanurzając się w temat gotowania i jedzenia, szuka oparcia we wszechogarniającym chaosie, a znajduje klucz do zrozumienia ludzi, którzy musieli przetrwać lata krwawego konfliktu. Ta ambitna i wielopłaszczyznowa książka to uczta dla umysłu i dla serca.

Kirkus Review

Przykuwająca uwagę, przenikliwa, poruszająca książka o odważnych ludziach w koszmarze wojny, opisywanych z czułością i humorem. Ważną rolę odgrywa tu jedzenie - to ono ukazuje kolejne warstwy kultury, historii i cywilizacji, odsłania normy zachowania i poczucie tożsamości. Ta książka to prawdziwa uczta, którą należy się rozkoszować.

Claudia Rodden, autorka The New Book of Middle East Food

Ciepła, zabawna, przerażająca, zachwycająca, szaleńczo inteligentna debiutancka książka, która zapada w serce i pozwala zobaczyć Bliski Wschód - i cały świat - z głęboko humanistycznej perspektywy. A jeśli tego mało, jest w niej jeszcze rozdział poświęcony przepisom. Do kupienia natychmiast!

James Oseland, redaktor naczelny Saveur

Annia Ciezadlo była specjalnym wysłannikiem The Christian Science Monitor w Bagdadzie oraz The New Republic w Bejrucie. Pisała o kulturze, polityce i Bliskim Wschodzie dla The Nation, Saveur, The Washington Post, The New York Times, The New York Observer i libańskiego Daily Star. Jej artykuł o gotowaniu z irackimi uchodźcami w Bejrucie znalazł się w tomie Best Food Writing w 2009. Annia Ciezadlo mieszka z mężem w Nowym Jorku.

 

Wybrane bestsellery

Świat Książki - inne książki

Zamknij

Wybierz metodę płatności