Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta. Wydanie 1 (ebook)(audiobook)(audiobook)
- Autor:
- Agnieszka Fundowicz
- PROMOCJAPRZEJDŹ


- Wydawnictwo:
- Bezdroża
- Wydawnictwo:
- Bezdroża
- Ocena:
- Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
- Stron:
- 240
- Druk:
- oprawa miękka
-
PDF
Opis książki
Sycylia – największa wyspa Morza Śródziemnego, ma do zaoferowania wiele: kameralne plaże, egzotyczną przyrodę, antyczne ruiny i oszałamiające zabytki – arcydzieła architektury wzbogacone wpływami sztuki biznatyjskiej, arabskiej oraz normańskiej. Sycylia to także Etna – najwyższy (czynny!) wulkan w Europie, podmorskie groty i niesamowity wąwóz Alkantary, a także kuchnia regionalna, którą trudno sobie wyobrazić bez miejscowych gatunków oliwy i wina. Przewodnik Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta to doskonały towarzysz podróży – oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakch kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i poglądowe mapy, całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
O autorze książki
Agnieszka Fundowicz - Polonistka-komparatystka (UJ), chętnie wykraczająca poza obszar literatury i realizująca się w organizacji imprez kulturalnych, zwłaszcza koncertów muzyki niezależnej.
Jako kreatywna graficzka projektowała reklamy do włoskiego pisma "Sposami" oraz uczestniczyła w programie stażowym "Gazety Wyborczej". Wielbicielka turystyki rowerowej, realizmu magicznego i fotografowania camerą obscurą, popularyzatorka twórczości meksykańskiego pisarza Juana Rulfo.
Podróżniczka po bezdrożach Kalabrii i Sycylii, której niestraszna mafia, podziemne katakumby, natrętni podrywacze, a nawet kuszące czekoladowe lody z dodatkiem piekielnie ostrego peperoncino. Pochodzi z Radomia, który od wczesnych lat był bazą wypadową do jej podróży. Jej fascynacja południową Italią zaczęła się od unijnego stażu w Cosenzie. Kiedy tęskni za Sycylią czyta Iwaszkiewicza.
PODOBNE PRODUKTY
-
Włochy południowe. Śródziemnomorskie dolce vita... Włochy południowe. Śródziemnomorskie dolce vita. Wydanie 2
Agnieszka Masternak, Agnieszka Fundowicz, Berenika Wilczyńska
-
Genua i Liguria. Travelbook. Wydanie 1 Genua i Liguria. Travelbook. Wydanie 1
Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
-
Rzym. Travelbook. Wydanie 2 Rzym. Travelbook. Wydanie 2
Agnieszka Masternak
-
-
Sycylia. Travelbook. Wydanie 3 Sycylia. Travelbook. Wydanie 3
Agnieszka Fundowicz, Agnieszka Masternak
-
Ebooka przeczytasz na:
-
czytnikach Inkbook, Kindle, Pocketbook i innych
-
systemach Windows, MacOS i innych
-
systemach Windows, Android, iOS, HarmonyOS
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących formaty: PDF, EPub, Mobi
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Audiobooka posłuchasz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP3 (pliki spakowane w ZIP)
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Kurs Video zobaczysz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP4 (pliki spakowane w ZIP)
Recenzje książki: Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta. Wydanie 1 (11)
-
Sztukater.pl Dosiak
Przed jakimkolwiek wyjazdem zagranicznym warto dowiedzieć się czegoś o kulturze, obyczajach i zabytkach państwa, które zamierzamy odwiedzić. W dalekich wojażach dobry przewodnik to rzecz absolutnie niezbędna, a niestety nie zawsze uda nam się wyłowić rzetelną pozycję pośród wielu dostępnych na rynku poradników. Wydawnictwo Bezdroża przygotowało informator, który pomoże zaplanować niezapomnianą wyprawę na Sycylię, uwzględniając indywidualne gusta i preferencje wyjeżdżających. Przewodnik podzielony został na kilka działów, oznaczonych różnymi kolorami, dzięki czemu odnalezienie właściwego zagadnienia nie sprawia problemów. Pierwsze strony dotyczą ogólnych informacji o tym jak powinniśmy przygotować się do podróży, gdzie możemy znaleźć niedrogi nocleg, jak wygląda publiczny transport we Włoszech itp. Muszę odnotować, że podano dokładne adresy i nazwy pensjonatów z opisem ich położenia, co znacznie ułatwia planowanie wakacyjnego wyjazdu. Oprócz wzmianek praktycznych, autorki skupiły się również na pamiątkach, które warto z Sycylii przywieźć oraz na charakterystyce geograficznej wyspy. Podoba mi się, że informator Agnieszki Fundowicz i Agnieszki Masternak oprócz niezbędnych wskazówek o najatrakcyjniejszych zabytkach, kulinarnych przysmakach i najsłynniejszych targowiskach zawiera także szereg porad kulturoznawczych, przybliżających zwiedzającym obyczaje Sycylijczyków. Dzięki temu dowiedziałam się jak mieszkańcy wyspy obchodzą katolickie święta, jak postrzegają Polaków oraz jakie stereotypy o Włochach są rozpowszechnianie. Nie mogło zabraknąć również wzmianki o słynnej mafii, z którą związki ma ponoć aż milion Sycylijczyków. Przewodnik doskonale spełnia swoją rolę poprzez podział na regiony. Każdy, kto planuję odwiedzić Sycylię może zapoznać się z informacjami o danej części wyspy i niewielkimi, ale szczegółowymi mapkami regionu. Autorki zadbały również o liczne ciekawostki związane z konkretnym miejscem lub zabytkiem, urozmaicając suche fakty poprzez intrygujące podania lub miejscowe legendy. Niestety przewodnik ten jest niewielkiego formatu, wydrukowany drobną czcionką. Po kilkunastu minutach czytania odczuwałam zmęczenie, więc nie mogę ocenić tej publikacji zupełnie pozytywnie. Ciekawe informacje, wykraczające poza standardowe teksty z większości przewodników sprawiają, że warto zapoznać się z tym poradnikiem przed wyjazdem na Sycylię. Żałuję jednak, że wydawnictwo nie zdecydowało się na większy, bardziej czytelny format.
-
GLOBTROTER INFO Cezary Rudziński, 2011-08-19
W krakowskim wydawnictwie „Bezdroża” ukazało się kolejne, drugie wydanie przewodnika po Sycylii w popularnej serii „urlopowej”. Sygnowane nie przez jedną, lecz dwie autorki. Ponieważ poprzednie, bardzo dobre, omówiłem dokładnie w marcu 2010 roku i recenzja ta jest nadal do przeczytania w naszym portalu w dziale „Nowości wydawnicze”, zainteresowanych odsyłam do niej. Podkreśliłem w niej, że „Autorka, wcześniej współautorka wydanego w ub. r. świetnego przewodnika Bezdroży „Włochy południowe. Śródziemnomorskie dolce vita” ( Jego recenzję zamieściliśmy 18.10.2009 w dziale Nowości Wydawnicze i nadal jest ona do przeczytania ), pisze o niej nie tylko ze znawstwem, ale i miłością.” Przypomnę więc tylko, że w sposób przekonujący przedstawiła tę największą wyspę Morza Śródziemnego, wypunktowała jej „hity” oraz miejscowości i miejsca które przede wszystkim należy zobaczyć, smakowicie napisała o sycylijskiej kuchni, poinformowała o tamtejszych muzeach i galeriach oraz o tym, co uznała za największe przeżycia. I poza rzetelnymi informacjami praktycznymi i krajoznawczymi omówiła miasta, miejscowości i inne obiekty leżące w obu częściach: wschodniej i zachodniej wyspy. A także zawarła na kilkustronicowych wkładkach oraz krótkich informacjach w ramkach na barwnym tle mnóstwo ciekawostek. Także więc w przypadku tego, nieco uzupełnionego i zaktualizowanego, ale bez zmiany objętości, przewodnika mogę tylko powtórzyć, to co napisałem kończąc recenzję jego I wydania: „Z przyjemnością polecam więc ten przewodnik zarówno turystom, którzy mają już w planach podróż na Sycylię, jak i tym, którzy chcieliby zobaczyć naprawdę fascynujące miejsca naszego globu i szukają o nich informacji.”
-
Magazyn Literacki Książki ET, 2010-06-01
W miejscowości Corleone można dostać cios w przeponę" - tak brzmiał pierwszy wers limeryku Wisławy Szymborskiej. Próżno w tym przewodniku szukać miejsca, w którym można tak dotkliwie zostać potraktowanym - jak pisze noblistka. Kto szuka kłopotów, na pewno je znajdzie, ci zaś, którym zależy na przygodzie i dobrej pogodzie, na niezapomnianych widokach i smakach, powinni ruszyć do Sycylii. Ta włoska wyspa ma bardzo wiele do zaoferowania, a najmniej zależy jej mieszkańcom na mafijnym" wizerunku. Na odwiedzających czekają tu malownicze zakątki, piękne plaże, czyste morze, zabytki fenickie i rzymskie, księżycowy krajobraz uśpionej Etny, ciekawe festiwale i wspaniałości regionalnej kuchni. W przystępny i czytelny sposób przewodnik poprowadzi czytelnika zarówno w najbardziej znane miejsca, jak zakątki znane tylko nielicznym. Do tego znajdziemy szereg rad i informacji praktycznych. W dokonaniu wyboru pomóc mogą mapy i liczne fotografie.
-
Gazeta Krakowska . DAG, (2010-04-10)
W księgarniach pojawił się przewodnik Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta". Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza wtajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
-
geographer.pl 2010-04-02
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać jeszcze w domu przed podjęciem decyzji o miejscu tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje najważniejsze miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską. Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najróżnorodniejszych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Koncepcja serii rekreacyjnej
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie. -
Dziennik Polski DMA, 2010-03-27
Wieża Ligny, Schody Tureckie, Zamek Wenery, Castello del Bai-lo-to tylko kilka niezwykłych atrakcji Trinacri, jak jeszcze czasem zwie się Sycylię, ojczyznę Elymów, Sykulów i Sykanów. Od najdawniejszych czasów na wyspie tej nie tylko chętnie się osiedlano, ale równie często o nią zajadle walczono. -Sycylia to laboratorium cywilizacji ludzkiej - twierdzi wręcz Agnieszka Fundowicz, która za pośrednictwem krakowskich Bezdroży", prowadzi nas mocno pogmatwanymi ścieżkami jej historii. Wystarczy tylko wspomnieć, że przez wyspę przewinęli się- pokojowo lub mniej pokojowo-Fenicjanie, Grecy, Rzymianie, Germanowie, Bizantyjczycy, Arabowie, Nor-manowie, łakomym okiem spoglądali na nią niemieccy Hohen-staufowie, francuscy Andega-weni, hiszpańscy Aragończycy, Habsburgowie i Burboni. Każdy coś po sobie pozostawił. Jedni niestety, tylko krew i zniszczenia, inni zaś wspaniałe zabytki i niezwykłe działa sztuki.
I dlatego wyprawa na Sycylię z Sycylią" - jest jak podróż w głąb naszej cywilizacji, w jej mroczne i niezbyt chwalebne dzieje, ale także w jej wspaniałe dziedzictwo. Można tu wyszukiwać pozostałości po kolejnych ludach, narodach, dynastiach... To z Sycylii czyni niezwykłą atrakcję turystyczną. Niemożna jednak zapominać o bogatej faunie i florze, malowniczych krajobrazach, szmaragdowym morzu, czystych plażach, pięknych górach i cienistych dolinach. Co warto zwiedzić Wszystko! I Agrigento z Doliną Świątyń, i Cefalu (nie tylko plaża, wioska rybacka, ale i wspaniała katedra), i wciąż groźną Etnę, i malowidła naskalne sprzed ponad 10 000 lat w Grocie del Genovese, i urokliwe czarno białe kamienice wzdłuż via Et-nea w Katanii, i katedrę w Mon-reale (najwspanialszy przykład sztuki normańskiej), i San Gio-vanni degli Eremiti z imponującymi pięcioma czerwonymi kopułami, i schody kościoła Matki Bożej Górskiej w Caltagiro-ne, i Syrakuzy, i teatr w Taor-minie...
Interesująca jest też Sycylia" od A do Z - od Alkoholu począwszy, a na Zakupach i Zagrożeniach skończywszy (uwaga na drobne kradzieże, skuterowe gangi wyrywające torebki). Ale Sycylia, to także ojczyzna mafii włoskiej. Tu przecież znajduje się słynne Corleone. I tak, krok za krokiem, spokojnie, jak na włoskie klimaty przystało, wędrujemy z jednego krańca wyspy na drugi. Oglądamy piękne zdjęcia, wyszukujemy na mapie opisane zabytki, wytyczamy w myślach ścieżki zwiedzania. Autorka przewodnika oprowadza nas po najpiękniejszych miejscach na wyspie, podpowiada gdzie wypocząć, co zjeść, ale też niczego nie narzuca. Możemy wybrać własną ścieżkę, od czasu do czasu tylko zerkając do naszego sycylijskiego" przewodnika.
Wielką zaletą Sycylii" -jak tradycyjnie już na Bezdroża" przystało -jest przejrzysty układ, sporo map i planów, mnóstwo informacji praktycznych, a także przydatny słowniczek polsko-włoski. Do tego elegancka grafika.
Skoro na Sycylii byli już wszyscy, bądźmy i my. -
POLSKA - DZIENNIK ŁÓDZKI MAREK NIEDŹWIECKI, 2010-03-13
Wydawnictwo Bezdroża prowokuje do definitywnego bojkotu zimy. Przy czym robi to w sposób bardzo subtelny-wystawiając na księgarskie półki rozsłonecznione okładki przewodników: Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oraz Portugalia. Od Lizbony po wybrzeże Algarve". Oba wydane w barwnej serii rekreacyjnej.
Pierwszą z lekkich i przyjemnych lektur można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii południowych Włoch lub zagłębić się w lekturę przed podjęciem ostatecznej decyzji o wyborze miejsca tegorocznego wypoczynku. Tak czy inaczej, szybko przekonamy się, że Sycylia to wyspa niezwykła -o smaku pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Bywa jednocześnie czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak neolityczne malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo, szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to po prostu czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Oprócz zachwytu architekturą oraz śródziemnomorskim klimatem i naturą, warto zasmakować słynnej sycylijskiej kuchni, będącej jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie.
Przewodnik Sycylia" oprowadza nas po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie nurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
-
polacy24.pl 2010-03-03
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską. Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie. -
polacy24.pl 2010-03-03
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską. Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie. -
bledneskaly.pl 2010-03-02
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. turystyka.wp.pl
-
Wirtualny Wydawca 2010.03.04
Sycylia - w krainie dojrzewającej pomarańczy W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.
Szczegóły książki
- ISBN Książki drukowanej:
- 978-83-766-1104-4, 9788376611044
- Data wydania książki drukowanej:
- 2011-03-14
- ISBN Ebooka:
- 978-83-766-1180-8, 9788376611808
- Data wydania ebooka:
-
2011-11-02
Data wydania ebooka często jest dniem wprowadzenia tytułu do sprzedaży i może nie być równoznaczna z datą wydania książki papierowej. Dodatkowe informacje możesz znaleźć w darmowym fragmencie. Jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z nami sklep@bezdroza.pl.
- Format:
- 120x225
- Numer z katalogu:
- 5500
- Książka w kolorze:
- Tak
- Rozmiar pliku Pdf:
- 51.1MB
- Zgłoś erratę
- Kategorie:
Przewodniki
Przewodniki » Europa
- Serie wydawnicze: Pozostałe serie
Spis treści książki
-
Zaproszenie na Sycylię
Hity Sycylii
Informacje praktyczne
Przygotowania do podróży
Wybór czasu podróży
Przewodniki i mapy
Słowniki i rozmówki
Formalności wizowo-paszportowe
Pieniądze
Ubezpieczenie
Zabezpieczenia medyczne
Co zabrać?
Przejazd
Podróż samolotem
Podróż samochodem
Podróż autobusem
Podróż pociągiem
Na miejscu
Podróżowanie po Sycylii
Noclegi
Wyżywienie
Informator A–Z
Informacje krajoznawcze
Charakterystyka geograficzna
Klimat
Przyroda
Fauna
Flora
Kalendarium historyczne
Społeczeństwo
Mafia
Język
Rzemiosło
Architektura
Sycylia antyczna i bizantyjska
Zabytki średniowiecza
Barok
Muzyka tradycyjna
Święta i festiwale
Kuchnia włoska
Kuchnia sycylijska
Sycylia wschodnia
Katania (Catania)
Taormina
Syrakuzy (Siracusa)
Noto
Modika (Módica)
Ragusa
Caltagirone
Villa Romana del Casale
Enna
Cefalu
Wyspy Liparyjskie (Eolskie)
Lipari
Strómboli
Panaréa
Salina
Volcano
Filicudi i Alicudi
Sycylia zachodnia
Palermo
Monreale
Segesta
Trapani
Érice
Marsala
Wyspa Mozia (Ísola Mózia)
Wyspy Egadzkie (Ísole Égadi)
Favignana
Lévanzo
Maréttimo
Selinunte
Agrigento
Słowniczek polsko-włoski
Indeks wybranych nazw geograficznych
Oceny i opinie klientów: Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta. Wydanie 1 Agnieszka Fundowicz (0)