ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

(ebook) (audiobook) (audiobook)
Autor:
Witold Szabłowski
Wydawnictwo:
WAB
Ocena:
6.0/6  Opinie: 1
Stron:
384
Dostępne formaty:
     ePub
     Mobi

eBook (14,90 zł najniższa cena z 30 dni)

35,99 zł (-15%)
30,59 zł

DODAJ DO lub KUP NA PREZENT KUP 1-KLIKNIĘCIEM

(14,90 zł najniższa cena z 30 dni)

Przenieś na półkę

Do przechowalni

Z tej książki dowiecie się, jak - i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.

Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.

Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.

Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.

Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.

Wybrane bestsellery

WAB - inne książki

Zamknij

Wybierz metodę płatności