APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Zupa Wyszehradzka

2004-05-04 - 2004-05-04
W sobotę w Zakopanem ugotowano niecodzienną potrawę. Mistrzowie kuchni z Węgier, Słowacji, Czech i Polski ugotowali na Równi Krupowej 13 tysięcy porcji Zupy Wyszehradzkiej.

Przez siedem godzin przygotowano 3,6 tys. litrów zupy. Do kotła wrzucono m.in. 2 tysiące litrów wody, 200 kg mięsa wołowego, 100 kg boczku, 300 kg kapusty, 150 kg marchwi, 100 kg pomidorów i aż 20 kg soli.

Zupa jest mieszanką kuchni każdego z czterech narodów: Węgrzy dodali paprykę, Słowacy - słodką i kwaśną kapustę, Czesi - ziemniaki, a Polacy - jarzyny. Wszyscy zaś dołożyli do tego sporo serca.

Na poczęstunek mógł liczyć każdy, kto dotarł w sobotę na wielkie gotowanie.

(PAP)
więcej ciekawostek »