W Pompejach wyprodukowano wino z prastarego gatunku winogron, który przetrwał tam do dziś.
Pompeje zostały pogrzebane pod lawą wulkanu Wezuwiusz w roku 70 n.e. Sześciometrowa warstwa popiołu wulkanicznego sprawiła, że miasto zachowało się prawie nietknięte, dostarczając archeologom bezcennych informacji o życiu jego mieszkańców. Także o sposobie sporządzania przez nich wina.
Projekt winiarski narodził się w 1996 r. Pracowali nad nim wspólnie archeolodzy, botanicy, antropolodzy i paleontolodzy z całego świata. Studiowano dzieła literackie, m.in. Pliniusza Starszego, który zginął w Pompei, kiedy wybuchł Wezuwiusz.
Wybrano odpowiednie winorośla i przygotowano ich uprawy. Pierwsze grona zebrano w roku 2001, wytłoczono i poddano sok fermentacji w warunkach, które nie zmieniły się od 2 tysięcy lat. Odstąpiono natomiast od praktykowanego w starożytności w Pompei doprawiania wina miodem i ziołami oraz rozcieńczania go słoną wodą.
Łącznie wyprodukowano 1721 butelek.
(PAP)
Włosi raczą się winem z Pompei
2003-05-06 - 2003-05-06
więcej ciekawostek »