Rybacy w Saint Malo w północnej Francji testują przechowywanie wina w morzu na głębokości 15 metrów. Twierdzą, ze metoda ta ułatwia dojrzewanie trunku i poprawia jego jakość.
Po rocznym podwodnym leżakowaniu rybacy z Saint Malo wyciągnęli na powierzchnię 600 butelek wina z regionu Bordeaux. Były one przechowywane w przepuszczających wodę skrzyniach w zatoce o bardzo silnych przypływach i odpływach.
Po degustacji rybacy stwierdzili, ze trunek sprawia wrażenie stosunkowo młodego wina, ale jego smak jest bardziej złożony. Ich zdaniem, jest to spowodowane stałą i dość niską temperaturą na głębokości 15 metrów, panującym tam półmrokiem, a także rytmem przypływów i odpływów, dzięki któremu butelki nieznacznie i regularnie zmieniają pozycje. W tej oryginalnej "piwnicy" umieszczono teraz kolejne 600 butelek, które spędzą pod wodą 12 miesięcy.
(onet.pl)
We Francji wino dojrzewa 15 metrów pod wodą
2006-07-17 - 2006-07-17
więcej ciekawostek »