APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

We Francji wino dojrzewa 15 metrów pod wodą

2006-07-17 - 2006-07-17
Rybacy w Saint Malo w północnej Francji testują przechowywanie wina w morzu na głębokości 15 metrów. Twierdzą, ze metoda ta ułatwia dojrzewanie trunku i poprawia jego jakość.

Po rocznym podwodnym leżakowaniu rybacy z Saint Malo wyciągnęli na powierzchnię 600 butelek wina z regionu Bordeaux. Były one przechowywane w przepuszczających wodę skrzyniach w zatoce o bardzo silnych przypływach i odpływach.

Po degustacji rybacy stwierdzili, ze trunek sprawia wrażenie stosunkowo młodego wina, ale jego smak jest bardziej złożony. Ich zdaniem, jest to spowodowane stałą i dość niską temperaturą na głębokości 15 metrów, panującym tam półmrokiem, a także rytmem przypływów i odpływów, dzięki któremu butelki nieznacznie i regularnie zmieniają pozycje. W tej oryginalnej "piwnicy" umieszczono teraz kolejne 600 butelek, które spędzą pod wodą 12 miesięcy.

(onet.pl)

więcej ciekawostek »