APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Rozwiązanie konkursu kulinarnego

2010-01-13 - 2010-01-13
Zakończył się konkurs kulinarny zorganizowany w grudniu na stronie bezdroza.pl. Spośród ponad 50 nadesłanych zgłoszeń potraw świątecznych i noworocznych komisja konkursowa z wielkim trudem wybrała zwycięzców.

I miejsce
torba podróżna Eclipse Line firmy 4F
Artur Łodziewski
Moro - groch z kokosem
Dominikana

II miejsce
polar zimowy firmy 4F
Karolina Zielińska
Samosa
Indie


III miejsce
kubek turystyczny Bezdroży
Agata Moskaluk-Grochowicz
Siemieniotka
Polska

IV miejsce
album Indie. W poszukiwaniu sacrum
Renata Fima
Zupa rybna z wiśniami i rodzynkami
Węgry

V miejsce
album Tybet. Legenda i rzeczywistość
Czesław Jaworski
Tamales
Meksyk



"kul"

 
Propozycje uczestników konkursu na świąteczne i noworoczne szaleństwa w kuchni:

Armenia: wigilijne danie ormiańskie (warzywa, mięso mielona, liście winogron), Lahmajoun (rodzaj pizzy - chleba z mięsem, warzywami i przyprawami

Białoruś: kutia

Chile: koktajl „małpi ogon”, Pan de Pascua (rodzaj muffiny)

Chiny: Fa-choi (danie słodkie)

Cypr: Lountza (polędwica podawana grillowanym kozim serem halloumi) , loukanika (wędzone kiełbaski) Kourambiedes (lukrowane ciasteczka z migdałami), Vassilopitta (tradycyjny wypiek przyrządzany na Dzień św. Bazylego - Nowy Rok)

Dania: Risengrod ( deser ryżowy ze śmietaną i sosem wiśniowym

Dominikana: Moro (groch z kokosem)

Francja: Bouche de Noël (ciasto - rolada w formie kawałka drewna), ostrygi, owoce morza, łosoś, pieczone kapłony, utuczone koguty, indyk z kasztanami, foie gras (pasztet z otłuszczonych gęsich lub kaczych wątróbek)

Hiszpania: Turron (deser świąteczny z migdałów i miodu o nazwie )

Holandia: Oliebon (sylwestrowe pączki drożdżowe)

Indie: Samosa (przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju z nadzieniem z ostro przyprawionych warzyw)

Irlandia: pudding z bakaliami

Jamajka: Gizzada (tarta kokosowa)
 
Japonia: Ebi-no-saka-mushi, Omochi (ryżowe ciasteczka noworoczne), zoni (zupa noworoczna)

Kanada: Tourtiere (mięsny placek), Yule log (czekoladowe ciasto)

Litwa: kisiel czerwony z żurawin, kutia

Meksyk:
indyk w pikantnym sosie czekoladowym, fajita, Tamales (liście kukurydzy lub bananowca nafaszerować słodkim i pikantnym farszem na bazie mielonej kukurydzy z dodatkiem mięsa, fasoli, owoców, duszone na parze)

Nepal: wegetariańskie pierożki momo

Niemcy: Bethmännchen (ciasto świąteczne), Christstollen (ciasto świąteczne)

Norwegia: śledzie solone marynowane, chatka z piernika (piernik świąteczny)

Peru: Causa(ziemniaki faszerowane)

Polska: siemieniotka (wigilijno śląska zupa), Kisełyca (żur owsiany), bobalki (kluski z makiem), kutia (prażona pszenica z makiem), kraczun (okrągły chleb, pieczony z różnych ziaren zbóż, z często ukrytą w środku główką czosnku), knysze z cebulą, tort śledziowy, sznycelki kapuścian

Portugalia: Rabadanas (tradycyjne grzanki na słodko), przysmak z ośmiornicy gotowanej z ziemniakami i zieleniną

Serbia: lepinja (rodzaj bułki)

Szwecja: świąteczna szynka z goździkami, zupa rybna, słodki chleb domowego wypieku z dodatkiem imbiru, Lutfisk (rozmiękczony w wodzie sztokfisz / solona, wysuszona ryba, którą się podaje ze specjalnym białym sosem), indyk nadziewany kasztanami i owocami, Pokusa Janssona (zapiekanka ziemniaczana z filetami z sardeli), gravad lax (marynowany łosoś) senapssill (śledzie w musztardzie), kiełbasa z renifera

Tajlandia: Pad thai (smażony makaron)
 
Ukraina: potrawa wigilijna z soczewicy, kutia, Szuba (śledzie „pod pierzynką” z buraczkami)

Węgry: zupa rybna z wiśniami i rodzynkami, Borleves (zupa z wina)

Wielka Brytania: faszerowany indyk z migdałami, pudding świąteczny

Włochy: panforte ze Sieny (ciasto z kandyzowanymi owocami i bakaliami), zupa z porów z ziemniakami, jajkami przepiórki oraz truflami, ozorki w soczewicy, panettone (rodzaj babki), pandoro (ciasto/chleb przekładane kremem), królewska pularda

Przepisy na zwycięskie potrawy:

Moro - groch z kokosem z Dominikany
  4 szklanki ryżu
  2 szklanki ugotowanego zielonego grochu (Moro)
  2 szklanki mleka kokosowego
  4 szklanki wody
  5 łyżek oleju
  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
  1 szczypta oregano
  1/2 łyżeczki puree czosnku
  1/8 filiżanki kaparami
  1/4 filiżanki posiekanego selera
  1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
  1 łyżeczka drobno pokrojonej kolendry / cilantro
  1/2 łyżeczki liści tymianku
  1 kostki z kurczaka czas
  1 łyżeczka soli
Wlać 3 łyżki oleju do garnka i dodać zioła, oliwki, przyprawy i sól. Wymieszać
dodając koncentrat pomidorowy. Dodać groszek, a także cały czas mieszając,
następnie dodać kurczaka. Podgrzewać, dodać wodę i mleko kokosowe i
doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż i mieszać się regularnie w celu uniknięcia
nadmiernego przyklejania. Gdy cała woda wyparuje, przykryć szczelnie
przylegającą pokrywką i dusić na ciepło. Odczekać 15 minut, odkryć, wymieszać i
dodać pozostałą część oleju.

Samosa - indyjskie pierożki
Potrawa kuchni indyjskiej serwowana często podczas świąt,
przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju.
Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa.
Ciasto:
1/2 kostki masła
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
olej do smażenia
ewentualnie 2 łyżki śmietany
Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do
pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość
tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze
odrobinę mąki.
Z ciasta utocz wałek o średnicy 5 cm. Podziel go nożem na 7 krążków.
Każdy z krążków spłaszcz pomiędzy dłońmi.
Krążki rozwałkuj na okrągłe placki, nie grubsze niż 0,5 cm. Przekrój je
nożem na pół. Każdą połówkę złóż na pół i zlep, tak, aby powstało coś na
kształt lejka, oczywiście bez dziurki na dole.
W rożki nakładaj po dużej łyżce farszu i dokładnie je zalep (jeżeli
potrafisz, robiąc ozdobny wzorek).
Tradycyjnie samosy smaży się w głębokim oleju z obu stron na
złotobrązowo, czyli około 4 minut z każdej strony.
Ja wolę samosy w wersji pieczonej, są dużo zdrowsze, a równie smaczne.
Samosy poukładaj na dużej blasze do pieczenia w równych rządkach. Po
wierzchu posmaruj je pędzelkiem umoczonym w śmietanie (ładnie się
przyrumienią). Piec trzeba w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25
minut, aż zrumienią się całe na złoto.
Samosy można podawać do zup, jako przekąskę na przyjęciach, z surówką na
lunch. Są również ciekawą alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie.
Wtedy najlepiej zrobić je dwa razy większe.
Nadzienie:
1 duży ziemniak
kawałek kalafiora wielkości pięści
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 pomidor
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka masła
1 szkl. oleju do smażenia
Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm).
Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od
ziemniaczanych kostek.
Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź.
Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj.
Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane
kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych
ręcznikach.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć
posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone
warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz
będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.

Siemieniotka
20dkg nasion konopii przepłukać, zakać 2 szklankami wody i pozostawić na drugi dzień. Gotować co najmniej 2 godziny w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolewać wody), aż łuski popękają i pokaże się biały miąższ. Wywar odcedzić, a konopie zemleć w maszynce. Do miazgi wlać szklankę wrzatku i gotowac 20 minut, odcedzić, połaczyć z wywarem. Przecedzić przez gęste sito. Do wywaru wlać litr mleka i zagotować, ciągle mieszając. Dwie łyżki mąki rozrobić z 1 szklanką śmietany, wlać do zupy - zagotować. Osolić i dodać cukier.
Podawać z nie soloną kaszą gryczaną.

Zupa rybna z wiśniami i rodzynkami - Węgry
Składniki:
60 dag filetów rybnych bez ości i skóry
3 papryki
2 cebule
3-4 ziemniaki
pół selera
pietruszka
10 dag wiśni bez pestek (mrożonych)
łyżka rodzynek
Dodatki: 2 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżki mąki, łyżeczka koncentratu
pomidorowego, 4 łyżki oleju, sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa w zależności od rodzaju umyć, obrać, oczyścić, pokroić. Filety rybne
opłukać, oprószyć mąką, obsmażyć na złoty kolor w połowie rozgrzanego oleju.
W rondlu rozgrzać resztę oleju. Włożyć cebulę z papryką, selerem i
pietruszką. Mieszając, smażyć przez 3 minuty. Posypać mieloną papryką.
Następnie wlać 1,5 l wrzątku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około
20 minut. Włożyć do rondla ziemniaki. Zamieszać i gotować razem na małym
ogniu jeszcze 8-10 minut. Następnie dodać wiśnie, rodzynki i koncentrat
pomidorowy. Zupę zagotować, włożyć podsmażone filety rybne. Gotować na
wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie zupy nie mieszać, aby kawałki ryby
się nie rozpadły. Można najwyżej potrząsać garnkiem, by ryba się nie
przypaliła. Przed podaniem zupę ponownie doprawić do smaku. Posypać
posiekaną natką pietruszki.

Tamales
Namoczyć liście kukurydzy lub bananowca, nafaszerować je słodkim i pikantnym farszem na bazie mielonej kukurydzy z dodatkiem mięsa, fasoli, owoców, następnie dusić na parze.
więcej ciekawostek »