Właściciele hongkońskich restauracji wprowadzają kary finansowe dla osób, które nie skończą podanych im dań. Ma to zapobiec marnotrawieniu jedzenia - informuje dziennik 'South China Morning Post'.
Inicjatywa ta, przewidująca kary do 20 dolarów hongkońskich (niecałe 2 euro), ma jednak niewielkie szanse na powszechne stosowanie, ponieważ restauracje prawdopodobnie będą się obawiały utraty klientów.
W niektórych restauracjach ilość niezjedzonych potraw sięga 1,2 tony dziennie (w 2005 roku 701 ton dziennie w całym mieście), co naraża właścicieli lokali na znaczne wydatki związane z transportem tych odpadów. Niektóre restauracje zakupiły więc specjalne maszyny utylizujące resztki żywnościowe.
Władze hongkońske rozważają zbudowanie do końca roku dwóch zakładów utylizacji odpadów żywnościowych, które stanowią 30% wszystkich odpadów przemysłowych w mieście.
(wp.pl)
Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłku
2007-02-21 - 2007-02-21
więcej ciekawostek »