APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Pizza neapolitańska pod ochroną

2004-05-31 - 2004-05-31
Włoscy parlamentarzyści chcą, aby pizza neapolitańska podlegała rygorystycznym normom prawnym.

Według propozycji ustawodawczej, prawdziwa pizza neapolitańska musi być okrągła, a jej średnica nie może przekroczyć 35 centymetrów. Określono też grubość pizzy: w części środkowej nie może przekraczać ona 0,3 centymetra, a na obrzeżu - 2 centymetrów.

Ustawa podaje też, jakiej mąki, soli, drożdży i pomidorów należy używać, aby móc nadać pizzy miano neapolitańskiej. Nie zapomniano też o serze: pizza Margherita ma być wyłożona serem mozzarella, ale bynajmniej nie dowolnym - wolno stosować wyłącznie mozzarellę "z południowych Apeninów". Ciasto do prawdziwej pizzy neapolitańskiej powinno być oczywiście zagniatane ręcznie.

Inicjodawcą projektu takiej ustawy są neapolitańskie pizzerie, które pragną ustrzec się podróbek. Zapowiadane są także kontrole w pizzeriach, nie wiadomo tylko jakie sankcje miałyby grozić za "podrabianie" pizzy.

(PAP)

więcej ciekawostek »