APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Nowatorski smak lodów

2005-08-14 - 2005-08-14
Najbardziej znani włoscy szefowie kuchni twierdzą, że słodkie lody wychodzą z mody, zaś lepsze od nich są lody słone. Do najnowszych pomysłów mistrzów sztuki kulinarnej należą lody o smakach: parmezanowym, krewetkowym, rybnym, grzybowym i selerowym. Lody takie należy podawać nie na koniec posiłku, ale razem z pierwszym i drugim daniem. Na przykład do dania mięsnego pasuje sorbet z cykorii albo lody o smaku grzybowym. Za najbardziej wykwintne uchodzą zaś w tym sezonie lody o smaku owoców morza.

Lody o smaku homara stworzył znany z włoskiej telewizji kucharz Gianfranco Vissani. Powstają również jeszcze bardziej oryginalne przysmaki, na bazie spleśniałego sera gorgonzola, cebuli czy kawioru, a nawet lody o smaku oliwy z oliwek.

(www.pap.pl)

więcej ciekawostek »