APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Marcepanowa kraina

2004-05-25 - 2004-05-25
O istnieniu marcepanu wiedzą chyba wszystkie nacje Europy, ale tylko Węgrzy są nim tak niebywale zafascynowani. We wszystkich cukierniach i sklepach ze słodyczami dużą część oferty stanowią różnego rodzaju wyroby z dodatkiem marcepana lub w całości się z niego składające.

Pierwsza wzmianka o tym słodkim przysmaku pochodzi z opisu przyjęcia weselnego króla Macieja Korwina i córki króla neapolitańskiego. Stół ozdobiła wtedy marcepanowa szachownica z ustawionymi na niej, pięknie rzeźbionymi - oczywiście także w marcepanie - szachowymi figurami.

Marcepan to gęsta, plastyczna i bardzo słodka masa otrzymywana ze zmielonych migdałów, olejku migdałowego i cukru. Do produkcji tego przysmaku wykorzystuje się migdały z pól uprawnych połozonych nad Balatonem, ponieważ rosnące tam orzechy uzyskują wyjątkowy smak ze względu na specyficzny mikroklimat. Marcepan stanowi najbardziej popularną słodycz na Węgrzech. Tradycyjnymi wyrobami marcepanowymi są cukierki nadziewane owocem otoczonym marcepanem i oblane czekoladą.

Przy kupnie marcepanowych wyrobów warto zwrócić uwagę na nazwę ich producenta. Ponoć najsmaczniejsze wyroby sygnuje nazwa Szamos - jest to nazwisko jednej z pierwszych rodzin cukierników węgierskich. Ich marcepany produkowane są nadal według tradycyjnej węgierskiej receptury.

(www.budapeszt.infinity.waw.pl)
więcej ciekawostek »