W dniach 8 - 13.XI w Óbidos - miasteczku muzeum w portugalskiej
Estremadurze - przebiega IV edycja Międzynarodowego Festiwalu Czekolady. Z
całego świata zjechali tu znawcy tematu, koneserzy słodkich wyrobów,
zawodnicy kilku festiwalowych konkurencji, jurorzy i turyści szukający
kulinarnych przygód.
Maleńkie średniowieczne miasteczko - architektoniczna
perełka objęta egidą UNESCO - kipi przez kilka listopadowych dni pachnącym
czekoladą urokiem. Rzeźbiarze wyczarowują słodkie dzieła, cukiernicy
prezentują najnowsze czekoladowe pomysły a dzieci uczą się trudnej sztuki
wykorzystywania kakaowego surowca. Osobnym fragmentem całej imprezy jest
konkurs dla amatorów. Każdego roku we wrześniu organizatorzy Festiwalu
ogłaszają jego warunki na calym świecie. Chodzi o pomysł atrakcyjnego
dania, którego głównym składnikiem jest czekolada. Liczy się oryginalność
przepisu. Przetłumaczona na język angielski receptura dania oceniana jest
przez jury złożone z wytrawnych czekoladoznawców.
10 autorów najciekawszych pomysłów zapraszanych jest na koszt organizatora do Óbidos.
Przed publicznością i specjalną komisją prezentują potem swe dzieło i
poddają je degustacji, w której bierze udział kilkadziesiąt osób. Trzeba
dodać, że w tym roku nasz kraj reprezentuje czwarta juz osoba.
(Wilhelm Karud)
IV Międzynarodowy Festiwal Czekolady
2005-11-08 - 2005-11-13
więcej ciekawostek »