APLIKACJA MOBILNANEW
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Długowieczność a konsumpcja Lactobacillus Bulgaricus

2004-05-24 - 2004-05-24
Wielu naukowców zastanawiało się nad zagadką długowieczności Bułgarów. Przed przeszło wiekiem słynny rosyjski naukowiec Ilja Miecznikow (1845-1916) prowadził badania, dlaczego tylu Bułgarów dożywa ponad 100 lat bez większych problemów zdrowotnych. Wyróżnił on kilka ważnych czynników:

- niski stres
- przyjazna atmosfera relacji międzyludzkich
- wykonywanie ćwiczeń fizycznych
- dieta żywieniowa obejmująca duże ilości bakterii Lactobacillus Bulgaricus i Streptococcus Thermohilus, występujących w jogurcie.

W 1908 Miecznikow został uhonorowany Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny za badania nad odpornością. Uważał on, że Lactobacillus Bulgaricus są jednym z podstawowych czynników decydujących o długowieczności Bułgarów.

Bakterię tę po raz pierwszy zbadał i rozpoznał bułgarski medyk Dr Stamen Grigorow na początku XX stulecia. Wiadomości o niej opublikował dopiero w 1951 r. dr Iwan Bogdanow.

(www.bulgaricus.com)
więcej ciekawostek »