ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Diamenty w cieście

2011-01-07 - 2011-01-14
Francuscy ciastkarze prześcigają się w pomysłach na zachęcenie klientów do kupienia tradycyjnego tortu, spożywanego masowo w tym kraju z okazji Trzech Króli. W tym roku nabywcy ciast mają szanse wejść w posiadanie prawdziwych diamentów czy sztabek złota.
We Francji wciąż bardzo popularna jest tradycja wspólnego jedzenia tzw. tortu królów (franc. "galette des rois") związana z przypadającym 6 stycznia świętem Trzech Króli. Zwyczaj każe, że w okrągłym cieście - najczęściej o nadzieniu z kremu migdałowego - schowana jest figurka króla, wykonana na ogół z ceramiki.

Biesiadnicy dzielą się ciastem, a ten z nich, który znajdzie w swojej części figurkę, staje się królem lub królową wieczoru i dostaje papierową koronę. Współcześnie spożywanie tortów królów odbywa się w domach i miejscach pracy nie tylko 6 stycznia, ale przez cały ten miesiąc.

Aby przyciągnąć w tym roku więcej klientów, jeden z ciastkarzy w miejscowości Andresy w regionie paryskim, ogłosił, że w jednym z jego ciast kryje się prawdziwy diament o wartości 2200 euro. Ściślej biorąc, precyzuje dziennik "Le Parisien", w torcie nie znajduje się sam klejnot, ale figurka z informacją o wygranej. Po wyciągnięciu szczęśliwego "fanta" prawdziwy diament można potem odebrać u pobliskiego jubilera.


(wp.pl)
 
więcej ciekawostek »