W Japonii rozpoczęto na masową skalę produkcję jajek z białymi żółtkami. Japońscy kucharze twierdzą, że zółtka takie są sekretem wypieku idealnego biszkoptu.
Kompania QP, główny producent jajek z białymi żółtkami, korzysta z wiekowych doświadczeń azjatyckich hodowców drobiu. Według tradycji sposób na białe żółtka jest prosty: jeśli kurczęta i kury karmi się tylko ryżem, to większość pigmentów żółtych i czerwonych znika także z żółtka. Specjaliści utrzymują, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne zmiany w diecie drobiu, nie podają jednak szczegółów.
Żołtka-albinosy mają te same właściwości co żółtka żółte, ale kucharzom i cukiernikom dają większe możliwości. Służą m.in. do wyrobu jednego z najdroższych wypieków w Japonii tzw. białej gąbki - ciasta podawanego podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty.
(PAP)
Białe żółtka
2004-10-05 - 2004-10-05
więcej ciekawostek »