ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Węgry. Zielony Przewodnik Michelin

(ebook) (audiobook) (audiobook)
Autorzy:
Monika Chojnacka, Mateusz Gędźba
Węgry. Zielony Przewodnik Michelin Monika Chojnacka, Mateusz Gędźba - okładka książki

Węgry. Zielony Przewodnik Michelin Monika Chojnacka, Mateusz Gędźba - okładka książki

Węgry. Zielony Przewodnik Michelin Monika Chojnacka, Mateusz Gędźba - okładka audiobooka MP3

Węgry. Zielony Przewodnik Michelin Monika Chojnacka, Mateusz Gędźba - okładka audiobooks CD

Wydawnictwo:
Bezdroża
Serie wydawnicze:
Zielony Przewodnik Michelin
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
336
Druk:
oprawa miękka

Spędzając wakacje na Węgrzech możemy wybrać żeglugę po jednym z najpiękniejszych "mórz śródlądowych" (Balatonie), eksplorować jaskinie Aggtelek lub konno przemierzać węgierski słony step (pusztę). A wszystko wśród prastarych kurhanów i ruin średniowiecznych zamczysk, pól czerwieniejących od ognistej papryki i piwniczek pełnych dojrzewającego wina.


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:

*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to się robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.

Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.

Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.

Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.

Wybrane bestsellery

O autorze książki

Monika Chojnacka - po ukończeniu Studium Europy Wschodniej UW, mając pierwsze ćwierćwiecze życia na karku, zdobyła się na akt niemałej odwagi i wyjechała do Budapesztu uczyć się od podstaw języka węgierskiego. Mieszkając na Węgrzech, rozkochała się w tamtejszych kąpieliskach, które odwiedzała regularnie niezależnie od pory dnia i roku. Dzięki temu sama na sobie doświadczyła dobroczynnego wpływu cieplic: straciła trochę ciała, przybyło jej za to pogody ducha. Dziś poleca każdemu.
Sama najbardziej lubi odkryte baseny termalne w zimowe wieczory, gdy światło lamp i gęsta, nieprzenikniona para tworzą niezwykłą atmosferę, a pławiąc się w gorącej wodzie, można jednocześnie wdychać ostre, mroźne powietrze.

Monika Chojnacka, Mateusz Gędźba - pozostałe książki

Zobacz pozostałe książki z serii Zielony Przewodnik Michelin

Bezdroża - inne książki

Zamknij

Wybierz metodę płatności