Facebook

ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Moje Dolomity! Subiektywny przewodnik Pascal (ebook)(audiobook)(audiobook)

Autorzy:
Casetti Witold, Jakóbczak Agata
Okładka książki/ebooka Moje Dolomity! Subiektywny przewodnik Pascal

Okładka książki Moje Dolomity! Subiektywny przewodnik Pascal

Okładka książki Moje Dolomity! Subiektywny przewodnik Pascal

Okładka książki Moje Dolomity! Subiektywny przewodnik Pascal

Wydawnictwo:
Wydawnictwo Pascal
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
256
Druk:
oprawa miękka

Moje Dolomity to kolejny po Mojej Toskanii - subiektywny przewodnik popularnego dziennikarza i prezentera TVNu Vita Casettiego i Agaty Jakóbczak.

Tym razem polsko-włoska para opowiada o regionach Włoch, takich jak Trentino, Południowy Tyrol, Veneto, Friuli Venezia Giulia oraz o najsłynniejszych kurortach alpejskich Piemontu i Val DAosta. Autorzy piszą wiele o specyfice każdego obszaru, jego położeniu, krajobrazach, historii, smakach i zapachach, tradycyjnych potrawach i zwyczajach, regionalnych świętach i festynach...

Przewodnikowe informacje przeplatają anegdotami, wspomnieniami, nastrojowymi opisami. Aż chce się jechać do urokliwego Malles, by rano (...) budził nas zapach gorącego pieczywa z pobliskiej piekarni, która wczesnym rankiem jest centrum życia miasteczka. Przychodzi się tu na pogawędki, posłuchać pierwszych plotek, niespiesznie przywitać dzień, delektując się zapachem tradycyjnego pieczywa Paarl czy Knapfl. Potem przerwa na filiżankę macchiato w pobliskiej kafejce i czas na poszukiwanie lokalnych przysmaków. Dzwoneczek w małym sklepiku obwieszcza kolejnego klienta. Rzeźnik, sklepik z serami, warzywniak na rogu (...).

Vito Casetti poleca miejsca, gdzie można dobrze zjeść, gdzie najlepiej przenocować, jak i co zwiedzać, którędy wędrować, gdzie pielęgnować ciało i gdzie ducha oraz gdzie się bawić. Pani Rosemari Prescota prowadzi w Corvarze cukiernię Table na Via Col Alt 8. Jest to najwspanialsza i najbardziej renomowana ciastkarnia w regionie. Właścicielka sama piecze ciasta oparte na tradycyjnych ladyńskich przepisach. (...) Zaczynam zwykle od tortu Linzer z orzechami, potem próbuję szarlotki i fortaies, odmiany polskich faworków (do ciasta zamiast spirytusu jak do faworków dodaje się grappę) (...).

Przewodnik zawiera również rzeczowe informacje o możliwościach uprawiania sportów zimowych, uzupełnione o dokładne prezentacje i barwne mapki tras, jak też opisy aktywności letnich, np. tras rowerowych i szlaków pieszych, spływów, paralotniarstwa...

Tyrolską stolicą odnowy biologicznej jest Merano, zwłaszcza jego dzielnica Maia Alta/Obermais. Średniowieczne zamki i kamienice zostały przekształcone w luksusowe spa. Wizytówką Merano jest nowoczesny kompleks odnowy - Terme Merano, zaprojektowany przez gwiazdę włoskiej architektury Matteo Thuna. Prosty, przeszklony budynek mieści 25 basenów, 8 łaźni parowych, centrum fitness i ośrodek spa. Można się tu zanurzyć w luksusie dosłownie i w przenośni. Także dla mężczyzn przygotowano specjalne programy odnowy. W tygodniu całodzienny karnet, w ramach którego można korzystać z basenów i sauny, kosztuje 23 Euro. Oczywiście zabiegi są osobno płatne (...). Tak jak - według Vita Casettiego - Południowy Tyrol łączy elementy typowe dla Włoch i Austrii (włoską kuchnię, elegancję, modę z austriackim porządkiem i precyzją), tak książka Moje Dolomity zawiera cechy charakterystyczne dla sprawdzonego przewodnika turystycznego i ciekawej powieści.

Zamknij

Wybierz metodę płatności