Węgry. Zielony Przewodnik Michelin

Węgry. Zielony Przewodnik Michelin

Autorzy: ,

Węgry. Zielony Przewodnik Michelin
Stron: 336
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka)
Wydawca: Bezdroża

Spędzając wakacje na Węgrzech możemy wybrać żeglugę po jednym z najpiękniejszych "mórz śródlądowych" (Balatonie), eksplorować jaskinie Aggtelek lub konno przemierzać węgierski słony step (pusztę). A wszystko wśród prastarych kurhanów i ruin średniowiecznych zamczysk, pól czerwieniejących od ognistej papryki i piwniczek pełnych dojrzewającego wina.


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:

*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to się robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.

Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.

Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.

Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.

Osoby, które kupowały tę książkę, często kupowały też:

Nowy Zielony Przewodnik MICHELIN przybliża turystyczne walory Węgier. Z jego pomocą można odkryć zaułki Budapesztu, albo wybrać idealne miejsce odpoczynku, z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Węgry to kraj pięknych krajobrazów i różnorodnej przyrody. Za jego wizytówkę posłużyć może Balaton, czyli największe jezioro Europy Środkowej, które ma większą powierzchnię niż Budapeszt. Będąc nad Balatonem warto odwiedzić malowniczy Półwysep Tihany, który jako pierwszy na Węgrzech został ogłoszony w 1952 roku obszarem chronionym . Szczególną ozdobą tego półwyspu są dwa bezodpływowe jeziorka, które powstały w dawnych kraterach. Oprócz tego podziwiać tam można tradycyjną zabudowę z bazaltowego tufu oraz niewielkie winnice. Budapeszt jest stolicą Węgier i jednocześnie największym miastem kraju. Został formalnie utworzony w drugiej połowie XIX wieku z trzech połączonych ze sobą miast, czyli znajdujących się na prawym brzegu Dunaju Budy i Óbudy oraz Pesztu ulokowanego na lewym brzegu rzeki. Początki miasta sięgają jednak znacznie bardziej zamierzchłych czasów, ponieważ już w I w n.e. Celtowie osiedlili się u źródeł przy Wzgórzu Gellérta. Obecnie Budapeszt to wielki ośrodek kulturalny pełen muzeów, galerii i teatrów. Jest to też ważne centrum turystyczne i co ciekawe uzdrowiskowe ze względu na swoje kompleksy balneologiczne, które zajmują się wykorzystaniem leczniczych właściwości kąpieli i wód mineralnych z naturalnych źródeł. Amatorzy sportów motorowych znajdą nieopodal Budapesztu w miejscowości Mogyoród tor Formuły 1 Hungaroring. To pierwszy tor zbudowany jeszcze za żelazną kurtyną, który działa już od 1986 roku. Węgry to także kraj, który słynie z wyśmienitego wina, dlatego każdy kto wybiera się tam w podróż na pewno zna takie nazwy jak Tokaj czy Kadarka. Na Węgrzech napotkać można na kilka rodzajów winiarni. Najskromniejsze z nich, ale też jednocześnie najbardziej klimatyczne noszą nazwę borozó. To niewymyślne winiarnie dla miejscowych, w których spotkać można studentów, artystów oraz wpadających po pracy na kieliszeczek wina Węgrów. W borozó króluje zazwyczaj wystrój rodem z poprzedniej epoki. Winiarnie przeznaczone głównie dla turystów noszą przeważnie nazwę pince i umiejscowione są w piwnicach. Charakteryzują się bardziej wymyślnym wystrojem, i niestety też często bardziej wymyślnym i cenami. Będąc na Węgrzech warto też odwiedzić naleśnikarnię i spróbować słodkich naleśników gundel. Natomiast miłośnicy ostrzejszych smaków na pewno będą zadowoleni mogąc spróbować solidnie doprawionego papryką węgierskiego gulaszu. Dzięki poradom zawartym w nowym Zielonym Przewodniku MICHELIN zwiedzanie i odkrywanie Węgier może okazać się fascynującą przygodą . Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów w sposób oryginalny i twórczy. Występuje on w 9 wersjach językowych . W polskiej wersji Zielony Przewodnik Michelin doczekał się 36 pozycji wydanych przez Wydawnictwo Bezdroża. Czerwony Przewodnik Michelin jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie numerem jeden zarówno pod względem ilości sprzedaży, jak też historii i reputacji.

Wirtualny Wydawca 2011-07-06