CIEKAWOSTKI ZE ŚWIATA

Słonina, ryż i pomidory, czyli sushi po ukraińsku 2007-02-26 - 2007-02-26

Na Kijowie przygotowano olbrzymie sushi. Do tradycyjnej japońskiej potrawy dodane składniki charakterystyczne dla kuchni ukraińskiej.

W Japonii, by móc przygotowywać sushi trzeba szkolić się 3 lata, po których można zostać co najwyżej pomocnikiem kucharza. Na Ukrainie wystarczą 3 miesiące. Właśnie tacy świeżo upieczeni kucharze, pod kierownictwem Koreańczyka mistrza Czona z Kazachstanu, przygotowali olbrzymie kijowskie suszi. Oprócz tradycyjnych dla tej potrawy składników, wykorzystali także słoninę, kiszone pomidory, a ryż został ufarbowany na niebiesko i żółto - w kolorach flagi Ukrainy. Proces przygotowania tego sushi trwał ponad dobę.

Potrawa została wpisana do Księgi Rekordów Ukrainy. Jej wysokość wynosiła 16 centymetrów, długość 93, a szerokość 19 centymetrów. Waga to 24 kilogramy. Wartość 'ukraińskiego sushi' to około 10 tysięcy hrywien, czyli 6 tysięcy złotych.

(onet.pl)